2022. augusztus 10. 22:21 - Titán Electric

21 tipp hogyan spórolj a villanyszámlával

Alacsonyabb villanyszámla? Miért érdemes egyáltalán takarékoskodni az energiával? Egyszerű energiatakarékossági intézkedésekkel pénzt takaríthatunk meg, növelhetjük ingatlanunk értékét és védhetjük a környezetünket. Kezdj el lépéseket tenni egy ener

1. Cseréld le a hagyományos izzókat.

A hagyományos izzók túlzottan sok áramot fogyasztanak és gyakrabban kell cserélni őket, mint az energiatakarékos alternatíváikat. A halogén izzók, a kompakt fénycsövek (CFL) és a fénykibocsátó diódás izzók (LED) 25-80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és 3-25-ször tovább tartanak, mint a hagyományos társaik. Bár az energiatakarékos LED izzók megvásárlásuk pillanatában drágábbak, a hatékony energiafelhasználásuk és hosszabb élettartamuk miatt hosszú távon kevesebbe kerülnek. Számold ki a kalkulátorunk segítségével mennyit spórolhatsz ha LED-re váltasz. ITT ELÉRED A KALKULÁTORT.


Avide LED Izzó Készlet DUP PACK 12W A60 E27 Természetes fehér

2. Használj természetes fényt.

Az energiaköltségek jelentős részét a világítás teszi ki, így a napfény használata intuitív módja az energiafogyasztás csökkentésének. Ha az ablakok északra és délre néznek, több időszakos fény jut az otthonunkba, amely hőt is termel, viszont ez a tájolás télen korlátozza a kemény és erős fény bejutását. A keleti és nyugati fekvésű ablakokon több közvetlen napfény jut be és ezzel nem olyan hatékonyak a hő beengedésében. A villanyszámládon jelentősen csökkenthetsz ha erre odafigyelsz.

3. A hasznos területet világítsd meg.

Kapcsold ki a felesleges mennyezeti lámpákat és használj állólámpákat, pult alatti világítást vagy sínes világítási rendszereket amiket igény szerint tudsz kapcsolni. Extra tipp: Mennyezeti világításból érdemes fényerő szabályozhatót vásárolni, így ha nincs a teljes fényerőre szükség kevesebb fényárammal, így kevesebb fogyasztással világíthatunk.

 RADAR állólámpa E27-es foglalattal4. Húzd ki a nem használt elektronikai eszközöket.

A “fantomterhelés”, vagyis az elektronika által kikapcsolt vagy készenléti üzemmódban felhasznált áram az energiapazarlás egyik fő forrása. Becslések szerint a háztartási elektronikai eszközök működtetéséhez felhasznált energia 75%-át akkor fogyasztják el, amikor azok ki vannak kapcsolva. Ha kihúzod a nem használt elektronikai eszközöket, évente több tízezer forintot is megspórolhatsz a villanyszámlán.

5. Zárd el a vizet borotválkozás, kézmosás vagy fogmosás közben.

Jelentéktelennek tűnhet, de ha 5%-kal csökkented a melegvíz-felhasználást, azzal szintén több ezer forint maradhat a zsebedben éves szinten.

6. Javítsd meg a szivárgó csapot.

Ha kijavítod a melegvíz-szivárgást a csaptelepeken, évente, a villanyszámla összege is csökkenni fog.

7. Rövidebb ideig zuhanyozz.

A meleg víz drága. Ha az otthonodban két ember egy-egy perccel csökkenti a zuhanyzási időt, egy év alatt több ezer vagy akár tízezer forintot is spórolhatsz.

8. Dobd el az asztali számítógépet.

Ha még mindig azt a régi asztali számítógépet használod, dobd ki és válts laptopra. Ha naponta két órát használod a laptopod, egy év alatt néhány ezer forintot ezzel is megspórolhatsz a villanyszámlán.

9. Nem vagy otthon? Kapcsold ki a légkondicionálót.

Kapcsold ki a légkondicionálót azokra az órákra, amíg távol vagy. Ha ezt 60 napon át, egy nyár alatt megteszed, a pénztárcád hálás lesz.

10. Adományozd el vagy hasznosítsd újra régi tévédet.

Még ha csak napi egy órát is használod, az a 42 hüvelykes LCD-tévé évi sok ezer forintodba kerül.

11. Kezeld okosan a termosztátot.

Ha elektromos fűtésed van, csökkentsd két fokkal a termosztátodat, hogy 5%-ot spórolj a fűtésszámládon. Öt fokos csökkentéssel 10%-ot takaríthatsz meg. Ha van lehetőséged, szerezz be programozható termosztátot ami beállítható úgy, hogy automatikusan kikapcsolja vagy csökkentse a fűtést és hűtést azokban az időszakokban, amikor alszol vagy távol vagy. Ha programozható termosztátot telepítesz, a fűtés és hűtés pazarló energiafelhasználását küszöbölheted ki.

12. Használj árnyékolókat, redőnyöket

Segítsd elő a levegő áramlását otthonodban és blokkold a délutáni nap sugarait. Akár 2 ventilátor vagy 1 klímaberendezés árát is megtakaríthatod a nyár folyamán.

  • Nortene Sunnet Kit Polyester háromszög alakú napvitorla (árnyékoló) 3.6 x 3.6 x 3.6 m - zöld

13. Csökkentsd a hőt a konyhában

Kerüld a sütő használatát nyáron – próbálkozz salátákkal, turmixokkal vagy kinti grillezéssel. Ezzel csökkentheted a hőt otthonodban és megtakaríthatod a hűtési költségeket.

14. Használd ki a mosógép kapacitását

Ha hetente egy adag mosást lefaragsz, még akkor is, ha már most is csak hideg vizet használsz, évente több ezer forintot spórolhatsz a mosási költségeken.

15. Moss hideg vízzel

A ruhamosás szükséges házimunka és a legtöbb család heti rutinjának része. Ugyanakkor energiaigényes is, különösen, ha meleg vizet használsz. Valójában a ruhamosás során felhasznált energia nagy része a víz felmelegítésére megy el. A hideg víz használata számos gazdasági előnnyel is járhat: a fogyasztók évente több ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán, ha 15 fokkal csökkentik a mosóvíz hőmérsékletét. Sőt, egyes jelentések szerint a hideg vízben történő mosás káros hőhatás nélkül megnövelheti a ruhák élettartamát.

16. Spórolj a ruhaszárítóval

Ha hetente nyolc adag szennyest mosol és a ruhák csak 50%-ához használsz ruhaszárítót, évente több ezer forint marad a zsebedben.

17. Használd okosan a szárítógépet

Törekedjen arra, hogy a szárító körülbelül háromnegyedig legyen tele. Ez idővel kevesebb töltést jelent és segít a szárítógép hatékonyabb működésében.

18. Hűts hatékonyan

Tartsd tisztán, légmentesen lezárva a hűtőszekrény ajtajának tömítéseit, hogy a hideg levegő befelé, a meleg levegő pedig kifelé áramoljon.

19. Ha teheted, használj egy hűtőszekrényt

Húzd ki a második hűtőszekrényt és évente több tízezer forintot is megtakaríthatsz. Fagyassz le műanyag flakonokat tele vízzel és használd őket hűtőtáskában, amikor szüksége van rájuk.

20. Hagyd ki a mosogatógép hőszárító beállítását

A hőszárító program használata drága. Ha kikapcsolod, napi egy adag mosogatást alapul véve akár több ezer forintot spórolsz évente a villanyon.

21. Használj mikrohullámú vagy légkeveréses sütőt

Más háztartási munkák mellett az ételek újramelegítése is szükséges és egyben energiaigényes folyamat. Bizonyítékok szólnak amellett, hogy a mikrohullámú sütő energiatakarékosabb, hisz a tűzhely természetéből adódóan hajlamos az energiaveszteségre. A mikrohullámú sütő, bár sok áramot használ, de azt viszonylag rövid ideig teszi. A mikrohullámú sütő 15 perc alatt elvégzi ugyanazt a munkát, mint a sütő 1 óra alatt. Amikor csak teheted használj mikrohullámú sütőt a hagyományos sütő helyett és spórolj több ezer forintot. A légkeveréses sütő is egy nagyon jó választás, hisz a benne elkészült ételek ropogósak és egészségesek. Gazdaságos a használatuk, hiszen jóval kisebb teret kell felmelegíteni, mint egy hagyományos sütő esetén, így jóval kevesebb energia felhasználásával ráadásul kevesebb idő alatt készülnek el egészséges és finom ételeink.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titanelectric.blog.hu/api/trackback/id/tr8017905487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása