2022. augusztus 14. 12:15 - Titán Electric

Hogy válassz LED izzót?

Ez a rövid blog bejegyzés segítséget kíván nyújtani abban, hogyan válassz LED izzót tudatosan és okosan.

Vásároltál mostanában izzókat? Ha igen, talán észrevetted, hogy a hagyományos izzók szinte teljesen eltűntek a boltok polcairól és a CFL (kompakt fényforrások) népszerűsége is egyre csökken. Ez azért van, mert egyszerűen nem tudnak versenyezni a LED-izzók energiahatékonyságával és fényminőségével. Míg a CFL-izzók élettartama szerencsés esetben 2-5 év, addig a LED-izzóké akár 20 évig vagy tovább is tarthat. Rengeteg a gyártó és ma már szinte a hentesnél is lehet LED-et kapni. Ha nem megfelelő helyen, szakértőktől és tudatosan választunk, könnyű melléfogni és azt a pénztárcánk bánja. Szeretnék segíteni a döntésben, így összeszedtem néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt LED fényforrást vásárolsz.

1. Olvasd el a címkét a LED izzó dobozán

A legtöbb információ, amire szükségünk van a megfelelő LED izzó kiválasztásához az ott szerepel a csomagoláson. Ne csak a szép képet nézd a dobozon, hanem fordítsd meg azt és keresd a “Lighting Facts” címkét a csomagolás hátulján vagy oldalán.

2. Felejtsd el a wattokat – gondolkodj a lumenben

Elmúltak már azok az idők, amikor az izzó csomagolásán szereplő wattérték megmondta, hogy mennyire fényes az izzó. Ha LED-izzót vásárolsz, a lumenek számát keresd. Általában a csomagolás elején található egyenértékű teljesítmény csak arra szolgálnak, hogy irányt mutasson. Ha egy 100 wattos izzót akarsz lecserélni, akkor olyan LED-re van szükséged, amely körülbelül 1600 lumen fényerőt produkál. Egy 40 wattos izzót helyettesítő LED-nek körülbelül 450 lumen fényerővel kell rendelkeznie. Ahogy a technológia fejlődik, a LED fényforrásoknál is megjelennek a magas energiahasznosítású izzók mint pl. 100 watt/lm, 120 watt/lm vagy akár a 162watt/lumen. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy 1 watt teljesítmény egyre több fényerőt képes megteremteni számunkra. Ezeket a tulajdonságokat a dobozon általában “High Lumen” vagyis magas fényerő jelzéssel jelölik. A lumenről bővebben olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.

3. Válassz meleg, természetes vagy hideg fényt a felhasználási célnak megfelelően

A színhőmérsékletet Kelvinben (K) mérik.Amennyiben a régi izzókhoz hasonló meleg fényt szeretnél pl. asztali lámpákhoz vagy nappali világítótestekhez, válassz körülbelül 2700-3000 K színhőmérsékletű izzót. Az olyan helyek mint a műhelyek, garázs és mosókonyhák munkavilágításához érdemes hidegebb, 5000 K-6400 K izzót választani, hogy hűvösebb, erősebbnek ható kékes fényt kapj. Ha a természetes fényhez szeretnéd a legközelebbit kiválasztani, akkor a 4000 K-5000 K közötti izzókat részesítsd előnyben.

szinhomerseklet-bemutato-e1658924851961.png

4. A zárt lámpatestekbe speciális LED izzóra van szükség

Egyes LED izzók akár évtizedekig is kitarthatnak, de csak akkor, ha az általuk termelt hőt el tudjuk vezetni. Ha a hő elvezetésére nincs hely vagy megfelelő felület, a hő károsítja az izzó belsejében lévő elektronikát, és az valószínű idő előtt meghibásodik. Ha teljesen zárt lámpatesthez kell izzót vásárolnod, olvassd el figyelmesen a csomagolást, hogy megbizonyosodj arról, hogy az izzó erre a felhasználásra megfelel-e? A zárt lámpatestekhez gyártott izzók hatékonyabb hőelvezető kialakítással rendelkeznek és olyan alkatrészekből készülnek, amelyek képesek elviselni a magasabb hőmérsékletet.

5. Válassz dimmelhető LED izzókat és hozzájuk kompatibilis fényerőszabályzókat

Sok LED-izzó dimmelhető, de a régebbi dimmer kapcsolókat hagyományos izzókhoz tervezték így némelyik nem működik LED-ekkel.

6. Van ahol a LED izzók nem működnek

Soha ne tegyél LED-izzót a sütő belsejébe; maradj a régimódi izzóknál erre a célra, hiszen a sütő hője rövid időn belül megöli a LED-izzót.Hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba lehet kapni LED izzókat, de ezek amúgy sem fognak sok pénzt megtakarítani, mivel egyszerre csak néhány másodpercig világítanak. Igen, valóban kikapcsolnak, amikor becsukja az ajtót… :)

sl-112520-38300-12-300x200.jpg

A LED-izzók némelyike zavarhatja a garázskapu nyitókat működtető távirányítókat is. Sok gyártó a kompatibilis LED izzók listáját a weboldalán közzéteszi, érdemes ott körülnézni.

7. A süllyesztett lámpák mint alternatíva

Az álmennyezetek LED-ekkel történő utólagos felszerelésére több lehetőség is van. Az egyik lehetőség, hogy a meglévő beépített spot izzókat LED-izzókra cseréljük ki, a másik lehetőség, hogy LED panelekre váltsuk őket. A mini LED paneleknél nincs szükség külön izzókra, hiszen ezek már integrált LED-es lámpatestek.

Remélem segítettem, és kaptál néhány hasznos információt. Ha bizonytalan vagy, szakmai tanácsa van szükséged, vagy csak megerősítésre vágysz, ajánlom a Titán Electric webáruházat, ahol szakértők válaszolnak a kérdéseidre és rengeteg LED fényforrás közül választhatsz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titanelectric.blog.hu/api/trackback/id/tr317907817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása