2022. augusztus 14. 12:15 - Titán Electric

Hogy válassz LED izzót?

Ez a rövid blog bejegyzés segítséget kíván nyújtani abban, hogyan válassz LED izzót tudatosan és okosan.

Vásároltál mostanában izzókat? Ha igen, talán észrevetted, hogy a hagyományos izzók szinte teljesen eltűntek a boltok polcairól és a CFL (kompakt fényforrások) népszerűsége is egyre csökken. Ez azért van, mert egyszerűen nem tudnak versenyezni a LED-izzók energiahatékonyságával és fényminőségével. Míg a CFL-izzók élettartama szerencsés esetben 2-5 év, addig a LED-izzóké akár 20 évig vagy tovább is tarthat. Rengeteg a gyártó és ma már szinte a hentesnél is lehet LED-et kapni. Ha nem megfelelő helyen, szakértőktől és tudatosan választunk, könnyű melléfogni és azt a pénztárcánk bánja. Szeretnék segíteni a döntésben, így összeszedtem néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt LED fényforrást vásárolsz.

1. Olvasd el a címkét a LED izzó dobozán

A legtöbb információ, amire szükségünk van a megfelelő LED izzó kiválasztásához az ott szerepel a csomagoláson. Ne csak a szép képet nézd a dobozon, hanem fordítsd meg azt és keresd a “Lighting Facts” címkét a csomagolás hátulján vagy oldalán.

2. Felejtsd el a wattokat – gondolkodj a lumenben

Elmúltak már azok az idők, amikor az izzó csomagolásán szereplő wattérték megmondta, hogy mennyire fényes az izzó. Ha LED-izzót vásárolsz, a lumenek számát keresd. Általában a csomagolás elején található egyenértékű teljesítmény csak arra szolgálnak, hogy irányt mutasson. Ha egy 100 wattos izzót akarsz lecserélni, akkor olyan LED-re van szükséged, amely körülbelül 1600 lumen fényerőt produkál. Egy 40 wattos izzót helyettesítő LED-nek körülbelül 450 lumen fényerővel kell rendelkeznie. Ahogy a technológia fejlődik, a LED fényforrásoknál is megjelennek a magas energiahasznosítású izzók mint pl. 100 watt/lm, 120 watt/lm vagy akár a 162watt/lumen. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy 1 watt teljesítmény egyre több fényerőt képes megteremteni számunkra. Ezeket a tulajdonságokat a dobozon általában “High Lumen” vagyis magas fényerő jelzéssel jelölik. A lumenről bővebben olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.

3. Válassz meleg, természetes vagy hideg fényt a felhasználási célnak megfelelően

A színhőmérsékletet Kelvinben (K) mérik.Amennyiben a régi izzókhoz hasonló meleg fényt szeretnél pl. asztali lámpákhoz vagy nappali világítótestekhez, válassz körülbelül 2700-3000 K színhőmérsékletű izzót. Az olyan helyek mint a műhelyek, garázs és mosókonyhák munkavilágításához érdemes hidegebb, 5000 K-6400 K izzót választani, hogy hűvösebb, erősebbnek ható kékes fényt kapj. Ha a természetes fényhez szeretnéd a legközelebbit kiválasztani, akkor a 4000 K-5000 K közötti izzókat részesítsd előnyben.

szinhomerseklet-bemutato-e1658924851961.png

4. A zárt lámpatestekbe speciális LED izzóra van szükség

Egyes LED izzók akár évtizedekig is kitarthatnak, de csak akkor, ha az általuk termelt hőt el tudjuk vezetni. Ha a hő elvezetésére nincs hely vagy megfelelő felület, a hő károsítja az izzó belsejében lévő elektronikát, és az valószínű idő előtt meghibásodik. Ha teljesen zárt lámpatesthez kell izzót vásárolnod, olvassd el figyelmesen a csomagolást, hogy megbizonyosodj arról, hogy az izzó erre a felhasználásra megfelel-e? A zárt lámpatestekhez gyártott izzók hatékonyabb hőelvezető kialakítással rendelkeznek és olyan alkatrészekből készülnek, amelyek képesek elviselni a magasabb hőmérsékletet.

5. Válassz dimmelhető LED izzókat és hozzájuk kompatibilis fényerőszabályzókat

Sok LED-izzó dimmelhető, de a régebbi dimmer kapcsolókat hagyományos izzókhoz tervezték így némelyik nem működik LED-ekkel.

6. Van ahol a LED izzók nem működnek

Soha ne tegyél LED-izzót a sütő belsejébe; maradj a régimódi izzóknál erre a célra, hiszen a sütő hője rövid időn belül megöli a LED-izzót.Hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba lehet kapni LED izzókat, de ezek amúgy sem fognak sok pénzt megtakarítani, mivel egyszerre csak néhány másodpercig világítanak. Igen, valóban kikapcsolnak, amikor becsukja az ajtót… :)

sl-112520-38300-12-300x200.jpg

A LED-izzók némelyike zavarhatja a garázskapu nyitókat működtető távirányítókat is. Sok gyártó a kompatibilis LED izzók listáját a weboldalán közzéteszi, érdemes ott körülnézni.

7. A süllyesztett lámpák mint alternatíva

Az álmennyezetek LED-ekkel történő utólagos felszerelésére több lehetőség is van. Az egyik lehetőség, hogy a meglévő beépített spot izzókat LED-izzókra cseréljük ki, a másik lehetőség, hogy LED panelekre váltsuk őket. A mini LED paneleknél nincs szükség külön izzókra, hiszen ezek már integrált LED-es lámpatestek.

Remélem segítettem, és kaptál néhány hasznos információt. Ha bizonytalan vagy, szakmai tanácsa van szükséged, vagy csak megerősítésre vágysz, ajánlom a Titán Electric webáruházat, ahol szakértők válaszolnak a kérdéseidre és rengeteg LED fényforrás közül választhatsz

Szólj hozzá!
2022. augusztus 10. 22:21 - Titán Electric

21 tipp hogyan spórolj a villanyszámlával

Alacsonyabb villanyszámla? Miért érdemes egyáltalán takarékoskodni az energiával? Egyszerű energiatakarékossági intézkedésekkel pénzt takaríthatunk meg, növelhetjük ingatlanunk értékét és védhetjük a környezetünket. Kezdj el lépéseket tenni egy ener

1. Cseréld le a hagyományos izzókat.

A hagyományos izzók túlzottan sok áramot fogyasztanak és gyakrabban kell cserélni őket, mint az energiatakarékos alternatíváikat. A halogén izzók, a kompakt fénycsövek (CFL) és a fénykibocsátó diódás izzók (LED) 25-80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és 3-25-ször tovább tartanak, mint a hagyományos társaik. Bár az energiatakarékos LED izzók megvásárlásuk pillanatában drágábbak, a hatékony energiafelhasználásuk és hosszabb élettartamuk miatt hosszú távon kevesebbe kerülnek. Számold ki a kalkulátorunk segítségével mennyit spórolhatsz ha LED-re váltasz. ITT ELÉRED A KALKULÁTORT.


Avide LED Izzó Készlet DUP PACK 12W A60 E27 Természetes fehér

2. Használj természetes fényt.

Az energiaköltségek jelentős részét a világítás teszi ki, így a napfény használata intuitív módja az energiafogyasztás csökkentésének. Ha az ablakok északra és délre néznek, több időszakos fény jut az otthonunkba, amely hőt is termel, viszont ez a tájolás télen korlátozza a kemény és erős fény bejutását. A keleti és nyugati fekvésű ablakokon több közvetlen napfény jut be és ezzel nem olyan hatékonyak a hő beengedésében. A villanyszámládon jelentősen csökkenthetsz ha erre odafigyelsz.

3. A hasznos területet világítsd meg.

Kapcsold ki a felesleges mennyezeti lámpákat és használj állólámpákat, pult alatti világítást vagy sínes világítási rendszereket amiket igény szerint tudsz kapcsolni. Extra tipp: Mennyezeti világításból érdemes fényerő szabályozhatót vásárolni, így ha nincs a teljes fényerőre szükség kevesebb fényárammal, így kevesebb fogyasztással világíthatunk.

 RADAR állólámpa E27-es foglalattal4. Húzd ki a nem használt elektronikai eszközöket.

A “fantomterhelés”, vagyis az elektronika által kikapcsolt vagy készenléti üzemmódban felhasznált áram az energiapazarlás egyik fő forrása. Becslések szerint a háztartási elektronikai eszközök működtetéséhez felhasznált energia 75%-át akkor fogyasztják el, amikor azok ki vannak kapcsolva. Ha kihúzod a nem használt elektronikai eszközöket, évente több tízezer forintot is megspórolhatsz a villanyszámlán.

5. Zárd el a vizet borotválkozás, kézmosás vagy fogmosás közben.

Jelentéktelennek tűnhet, de ha 5%-kal csökkented a melegvíz-felhasználást, azzal szintén több ezer forint maradhat a zsebedben éves szinten.

6. Javítsd meg a szivárgó csapot.

Ha kijavítod a melegvíz-szivárgást a csaptelepeken, évente, a villanyszámla összege is csökkenni fog.

7. Rövidebb ideig zuhanyozz.

A meleg víz drága. Ha az otthonodban két ember egy-egy perccel csökkenti a zuhanyzási időt, egy év alatt több ezer vagy akár tízezer forintot is spórolhatsz.

8. Dobd el az asztali számítógépet.

Ha még mindig azt a régi asztali számítógépet használod, dobd ki és válts laptopra. Ha naponta két órát használod a laptopod, egy év alatt néhány ezer forintot ezzel is megspórolhatsz a villanyszámlán.

9. Nem vagy otthon? Kapcsold ki a légkondicionálót.

Kapcsold ki a légkondicionálót azokra az órákra, amíg távol vagy. Ha ezt 60 napon át, egy nyár alatt megteszed, a pénztárcád hálás lesz.

10. Adományozd el vagy hasznosítsd újra régi tévédet.

Még ha csak napi egy órát is használod, az a 42 hüvelykes LCD-tévé évi sok ezer forintodba kerül.

11. Kezeld okosan a termosztátot.

Ha elektromos fűtésed van, csökkentsd két fokkal a termosztátodat, hogy 5%-ot spórolj a fűtésszámládon. Öt fokos csökkentéssel 10%-ot takaríthatsz meg. Ha van lehetőséged, szerezz be programozható termosztátot ami beállítható úgy, hogy automatikusan kikapcsolja vagy csökkentse a fűtést és hűtést azokban az időszakokban, amikor alszol vagy távol vagy. Ha programozható termosztátot telepítesz, a fűtés és hűtés pazarló energiafelhasználását küszöbölheted ki.

12. Használj árnyékolókat, redőnyöket

Segítsd elő a levegő áramlását otthonodban és blokkold a délutáni nap sugarait. Akár 2 ventilátor vagy 1 klímaberendezés árát is megtakaríthatod a nyár folyamán.

 • Nortene Sunnet Kit Polyester háromszög alakú napvitorla (árnyékoló) 3.6 x 3.6 x 3.6 m - zöld

13. Csökkentsd a hőt a konyhában

Kerüld a sütő használatát nyáron – próbálkozz salátákkal, turmixokkal vagy kinti grillezéssel. Ezzel csökkentheted a hőt otthonodban és megtakaríthatod a hűtési költségeket.

14. Használd ki a mosógép kapacitását

Ha hetente egy adag mosást lefaragsz, még akkor is, ha már most is csak hideg vizet használsz, évente több ezer forintot spórolhatsz a mosási költségeken.

15. Moss hideg vízzel

A ruhamosás szükséges házimunka és a legtöbb család heti rutinjának része. Ugyanakkor energiaigényes is, különösen, ha meleg vizet használsz. Valójában a ruhamosás során felhasznált energia nagy része a víz felmelegítésére megy el. A hideg víz használata számos gazdasági előnnyel is járhat: a fogyasztók évente több ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán, ha 15 fokkal csökkentik a mosóvíz hőmérsékletét. Sőt, egyes jelentések szerint a hideg vízben történő mosás káros hőhatás nélkül megnövelheti a ruhák élettartamát.

16. Spórolj a ruhaszárítóval

Ha hetente nyolc adag szennyest mosol és a ruhák csak 50%-ához használsz ruhaszárítót, évente több ezer forint marad a zsebedben.

17. Használd okosan a szárítógépet

Törekedjen arra, hogy a szárító körülbelül háromnegyedig legyen tele. Ez idővel kevesebb töltést jelent és segít a szárítógép hatékonyabb működésében.

18. Hűts hatékonyan

Tartsd tisztán, légmentesen lezárva a hűtőszekrény ajtajának tömítéseit, hogy a hideg levegő befelé, a meleg levegő pedig kifelé áramoljon.

19. Ha teheted, használj egy hűtőszekrényt

Húzd ki a második hűtőszekrényt és évente több tízezer forintot is megtakaríthatsz. Fagyassz le műanyag flakonokat tele vízzel és használd őket hűtőtáskában, amikor szüksége van rájuk.

20. Hagyd ki a mosogatógép hőszárító beállítását

A hőszárító program használata drága. Ha kikapcsolod, napi egy adag mosogatást alapul véve akár több ezer forintot spórolsz évente a villanyon.

21. Használj mikrohullámú vagy légkeveréses sütőt

Más háztartási munkák mellett az ételek újramelegítése is szükséges és egyben energiaigényes folyamat. Bizonyítékok szólnak amellett, hogy a mikrohullámú sütő energiatakarékosabb, hisz a tűzhely természetéből adódóan hajlamos az energiaveszteségre. A mikrohullámú sütő, bár sok áramot használ, de azt viszonylag rövid ideig teszi. A mikrohullámú sütő 15 perc alatt elvégzi ugyanazt a munkát, mint a sütő 1 óra alatt. Amikor csak teheted használj mikrohullámú sütőt a hagyományos sütő helyett és spórolj több ezer forintot. A légkeveréses sütő is egy nagyon jó választás, hisz a benne elkészült ételek ropogósak és egészségesek. Gazdaságos a használatuk, hiszen jóval kisebb teret kell felmelegíteni, mint egy hagyományos sütő esetén, így jóval kevesebb energia felhasználásával ráadásul kevesebb idő alatt készülnek el egészséges és finom ételeink.

Szólj hozzá!
2022. augusztus 10. 19:12 - Titán Electric

11 tipp hogyan csökkentsd az energiaszámlád!

 led_megtakaritas_kalkulator.png

 1. Válts LED-re! LED világítás használatával akár 80-90% energiát is megtakaríthatunk a hagyományos izzókhoz képest. IDE kattintva megnézheted milyen LED fényforrások közül válogathatsz.
 2. Csökkentsd a hőmérsékletet! A mai hatékony mosószerekkel általában nincs szükség 30°C-nál magasabb mosási programra. Nem csak a villanyszámlát, hanem a ruháidat is kíméli.
 3. Szigetelj! Szigeteléssel akár 10%-ot is megtakaríthatsz az otthoni fűtési és hűtési költségeken. Fontold meg energiatakarékosabb ablakok cseréjét is.
 4. Árnyékolj! A melegebb napokon engedd le a redőnyöket, árnyékolókat a napsütéses részeken, hogy hűvösebben tartsd otthonod, a hidegebb napokon pedig engedd be a napfényt, hogy felmelegítse azt.
 5. Időzíts! A kültéri világításhoz szerezz be időzítőt vagy alkonyatkapcsolót, ezzel biztosítva, hogy csak alkonyattól hajnalig működjenek.
 6. Kapcsold ki! Csak akkor kapcsold be a számítógépet, monitort, nyomtatót, amikor szükséged van rájuk. Laptopoknál érdemes átállni az energiatakarékos üzemmódra.
 7. Programozz! Szerelj be egy programozható termosztátot, amely automatikusan beállítja a hőmérsékletet ütemezés szerint.
 8. Állítsd a termosztátot nyáron 26°C-ra, télen pedig 20°C-ra – minden további fűtési vagy hűtési fokozat 6-8%-kal növeli az energiafelhasználást.
 9. Ventilálj! A mennyezeti ventilátor a helyiség levegőjét keverve segít megteremteni a kellemes hőérzetet. Nyáron a levegő áramlásának biztosításával segít elviselhetőbb körülményeket teremteni, télen pedig az ellenkező irányba kapcsolva, lefelé irányíthatjuk a megrekedt meleg levegőt. Ha az energiahatékony világítást és a ventilálást egycsapással szeretnéd elintézni, javaslom ITT nézz körül.
 10. Levegőn száríts! Ne a szárítógépet használd állandóan, szárítsd ruháidat inkább a levegőn. Ezzel a téli hónapok alatti alacsony páratartalmat is növelheted, ezáltal a hőérzet is jobb.
 11. Húzd ki az összes töltőt! Amint az eszköz teljesen feltöltődött, húzd ki a konnektorból. Ezzel nemcsak energiát takarítasz meg, hanem meghosszabbítod az akkumulátor élettartamát is.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása